Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Do podhradí přijede císařovna, budou se zde rojit andělé

Do podhradí přijede císařovna, budou se zde rojit andělé



karlštejn v ziměKarlštejnský královský advent se koná 30. listopadu a 21. prosince. Bohatý program, muzikantský, taneční i divadelní, je připraven na počest císařovny Elišky v Karlštejně. Slavná choť Otce vlasti Karla IV. do podhradí v čele své družiny dorazí v neděli 30. listopadu a v neděli 21. prosince, kdy se zde bude nadvakrát odbývat oslava Karlštejnského královského adventu.
Na náměstí pod hradem oba dny vyroste historické tržiště, na kterém budou k dostání hračky, dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále, adventní věnce i spousta dalšího zboží. Nebudou chybět ani nejrůznější laskominy a karlštejnské víno i karlštejnské pivo Karlíček. Soudek se speciální várkou připravenou místním pivovarníkem Jiřím Chybou právě na počest adventu bude naražen v pravé poledne, po příchodu královny na náměstí. Návštěvníci se také mohou těšit na opětovné zpřístupnění tzv. Muzejní stezky, která mělo o loňském adventu velký úspěch. Zájemci budou moci navštívit všechna karlštejnská muzea - expozici vína s ochutnávkou v místní Vinařské stanici, I. Karlštejnský mikropivovar, muzea hodin, obchodu, betlémů a voskových figurín.
Vladařovu manželku i diváky budou bavit šermíři a šermířky ze skupin Alotrium i Reginleif, zahrají kapely Kapičky, Miritis, Čenkomor, Třehusk, zatancují skupiny Klíček a Proměny, nejen koledy zapějí soubory Hukot a Muzikantík i děti z Karlštejna a Litně. Těšit se můžete na živý betlém i na vánoční hru  O tom slavném narození v podání dobřichovického divadelního souboru Kukadýlko. Vrcholem oslav pak bude po setmění loučový průvod, ohňová show a rozsvícení vánočního stromu před Muzeem betlémů. První adventní neděli zpestří soutěž o nejlepší či nejoriginálnější převlek anděla – v andělském může přijít úplně každý. Na všechny, kdo dorazí v převleku, čeká malý dárek, na vítěze pak hodnotné ceny. Poslední adventní přijdou královnu Elišku pozdravit slavní obyvatelé Karlštejna - známý herec Pavel Zedníček a populární zpěvák Pavel Vítek. Syn Waldemara Matušky navíc vyhlásí vítěze soutěže čtenářů knihy O. a W. Matuškových Zákulisí našeho života. Po oba dny bude otevřený hrad Karlštejn.  Miloslav FRÝDL

 Podrobný program najdete ZDE.