Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > První bezplatné kurzy pro žáky a učitele začnou hned po prázdninách

První bezplatné kurzy pro žáky a učitele začnou hned po prázdninách



FB_lg-MAP194.jpgPro nový školní rok jsou připraveny zajímavé semináře a dílny pro žáky a pedagogy základních a mateřských škol z Berounska, které se přihlásily do projektu MAP ORP Beroun II.
První akcí po prázdninách bude seminář na téma Změna financování v regionálním školství, který se uskuteční v rámci setkání ředitelů škol v úterý 17. 9. Konat se bude v zasedací místnosti Městského úřadu Beroun, a to od 9 hodin pro ředitele mateřských škol a od 14 hodin pro ředitele základních škol.
Pro nejmenší děti je na listopad připravena nesoutěžní recitační přehlídka. Uskuteční se v berounské knihovně rámci 21. ročníku festivalu Den poezie a její letošní motto zní: Otevři oči! Děti z mateřinek budou ve společných pásmech recitovat básničky tematicky zaměřené na přírodu. Po celý rok bude probíhat projekt storytellingu, který pomocí přirozeného vyprávění podporuje ve školácích zájem o čtení a pomáhá k hlubšímu pochopení textu. V zahraničí je takzvaný storytelling běžnou součástí vzdělávání. V novém školním roce mohou tuto metodu vyzkoušet žáci ze všech přihlášených škol z Berounska. Školy si mohou vybrat ze dvou osvědčených způsobů: dílnu, kde si žáci vyzkouší základní techniky práce s příběhem, nebo vypravěčskou inscenaci, tedy jakési divadelní představení. Všechny dílny jsou praktické a stojí na samotném zážitkovém procesu žáků, proto jsou určeny vždy jen pro jednu třídu. Představení nejsou nijak omezena počtem žáků, kteří jsou rozděleni podle věkových kategorií. S představením a dílnami přijedou vyškolení lektoři ze společnosti Storytelling přímo do jednotlivých škol.
Další celoroční projekt je zaměřen na přírodu a její ochranu. Koná se v režii Muzea Českého krasu pod názvem Země a příroda vypráví, pomáhá ale i překvapuje. Žáky by měl motivovat k hlubšímu poznávání přírodních věd, podnítit zájem o neživou přírodu, ekologii, a to nejen globálně, ale především na území České republiky, zejména míst, kde žijí. Týkat se proto bude zejména Českého krasu a Křivoklátska.