Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Beroun zve na tradiční Hrnčířské trhy

Beroun zve na tradiční Hrnčířské trhy



Datum konání:
28.8.2012

Hrnčířské trhySnahu vybudovat v Berouně nové Muzeum berounské keramiky a získat k tomu dotace z Norských fondů přijede podpořit svojí účastí na vyhlášených Hrnčířských trzích keramička Tove Kristin Seierstad z norského Stavangeru. Kromě ní se na husově náměstí představí 8. a 9. září také hrnčíři z Bulharska, Španělska, Německa, Polska, Maďarska a Slovenska. Převahu ale budou mít tuzemští řemeslníci, přijet jich má na tři sta.
Organizátoři již 16. ročníku trhů očekávají stejně jako v předchozích letech tisíce  návštěvníků. Náměstí, Kolářskou uličku a uličku V Bráně zaplní stánky vybraných uměleckých hrnčířů z domova i ze zahraniční. „Účast zahraničních umělců je pro obě strany přínosem. Hosté představí kulturu své země, my se můžeme od nich něco přiučit a oni se seznámí s českými hrnčíři a poznají jejich práci. Řada z nich navštěvuje naši zem poprvé a bývají většinou mile překvapeni. Stánky hostů nepřehlédnete, budou označeny názvem země odkud přijeli,“ uvedl jeden z organizátorů trhů Vladimír Izbický.
Veselé keramické postavičky španělských keramiků Carme a Germana Gorritz se usídlí na trávníku uprostřed náměstí. Tyto barevné plastiky dětí v téměř životní velikosti  putují po celé Evropě. Norská keramička představí norské pojetí keramiky a současně se seznámí s historií výroby keramiky v Berouně a s projektem plánovaného muzea.
Také mezi našimi hrnčíři se objeví několik nových skvělých autorů. Například Gabriela Maňáková, pedagožka Střední umělecké školy v Ostravě, která se ve své tvorbě zabývá především figurální plastikou a keramickým designem. Neobvyklé jsou její plastiky inspirované bizarní přírodou. „Přijede i jeden z našich nejuznávanějších keramiků Bob Jakeš, rodák z Vysočiny, který v současné době žije a tvoří v Brně. Nosná část jeho tvorby je užitková keramika z kameniny a porcelánu. Ve své tvorbě čerpá z moravských kořenů a z tvorby východoasijských kultur. Kdo obdivuje miniaturky, toho potěší pidiloutky paní Evy Pecháčkové z Litomyšle,“ popisuje Izbický s tím, že orientovat se na trzích a vyhledat vystavovatele pomůže návštěvníků speciální infostánek, který najdou na trávníku uprostřed náměstí.
I letos vyhlásil hlavní partner trhů Hotel Na ostrově soutěž keramiků na téma Zahradní keramika, jména vítězů budou oznámena v sobotu ve 14:00. Vyhlášení bude moderovat herec Vladimír Čech. Město Beroun zase připravilo bohatý kulturní program na sobotu i na neděli.

 

Další aktuání informace najdete průběžně ZDE.