Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Brány zámku Svinaře se opět otevřou návštěvníkům

Brány zámku Svinaře se opět otevřou návštěvníkům



Datum konání:
27.7.2012

Svinaře - zámekPo pěti letech se znovu otevřou brány zámku Svinaře, který jeho majitel Jiří Nosek zvolna mění z ruiny v kulturní centrum této části podbrdského kraje. Budete si moci prohlédnout stále ještě rekonstruovanou hlavní zámeckou budovu, sklepení i již revitalizovaný zámecký park a obnovené nádvoří. K prohlídkám, které osobně povede a výkladem doprovodí majitel zámku, je připraven bohatý program ve stylu 80. let minulého století.
"Nejedná se o klasické představení zařízeného honosného sídla šlechty, ale de facto o prohlídku staveniště, resp. objektu, který je »v polovině cesty« mezi totálně vybydlenou ruinou a budoucím společensko-kulturním centrem severního Podbrdska," říká jeden z organizátorů akce Miloslav Frýdl, který sestavoval program.
"Do doby, než bude areál definitivně rekonstruován a restaurován, však je ještě daleko. V této situaci jsme se rozhodli představit zámek veřejnosti, umožnit jeho prohlídku a zároveň prezentovat výrazný posun, který nastal v uplynulých letech," řekl Frýdl. Majitel zámku Jiří Nosek se zhostí role průvodce výprav, které se co hodinu budou vydávat na obhlídku hlavní zámecké budovy. K tomu je připraven doprovodný kulturní program, do kterého budou podstatnou měrou zapojeni místní umělci i dobrovolníci.
"Protože k největší devastaci objektu došlo v 80. letech minulého století, je program z větší části do této doby stylizován – samozřejmě s ironickou nadsázkou," přibližuje Frýdl s tím, že na návštěvníky čekají výstavy historických automobilů, motocyklů i zemědělské, resp. hasičské techniky a dožínkový »retroprůvod«. Vystoupí dechová hudba, staropražská kapela Třehusk, chybět nebude ani program pro děti.
Program:

14.00-15.00 – Dechová hudba
14.30 – Prohlídka zámku
15.00-16.00 – Country skupiny SEDLÁCI
15.30 – Prohlídka zámku
16.00 – Příchod dožínkového průvodu, slavnostní zahájení akce
16.15 – Mažoretky - taneční skupina PROMĚNY
16.30 – Spartakiádní vystoupení
17.15-18.00 – TŘEHUSK, staropražská kapela
17.30 – Prohlídka zámku
18.00 – Módní retro přehlídka
18.30 – Prohlídka zámku
18.45 – BABI GROUP – karaoke
19.30 – Prohlídka zámku
20.00 – Videodisco s Oldou BURDOU
21.00 – Noční prohlídka zámku
22.00 – Ohňová show
Výstavy, Trabaňtácké depo, Stanový tábor, Dětský koutek, Soutěže ve skládání Rubikovy kostky, sestavování céček, házení čáry, nasazování plynové masky, hodu granátem, Setkání s Černým mužem – duchem svinařského zámku, Projížďky na koních... Občerstvení.