Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Z Bacínu bude opět "vysílat" Keltský telegraf

Z Bacínu bude opět "vysílat" Keltský telegraf



V sobotu 22. března se na Bacíně uskuteční již 5. ročník Keltského telegrafu.  Všichni jste srdečně zváni. Čas akce bude brzy upřesněn. Jde o jarní akci, kdy se vždy večer v první jarní sobotu vrcholky významných kopců navzájem spojují pomocí světelného signálu, který vysílají z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách. 
V loňském roce byl Keltský telegraf vyslán 23. března, kdy z Bacínu signál odbočil směrem na Lhotku u Berouna, Vysoký vrch u Unhoště.  
Akce navazuje na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. Dorozumívací signálypatří k základním lidským zvykům. U Keltů byli kromě známých druidů také váženými lidmi strážci ohně, takzvaní čerti, kteří žili v podzemních úkrytech na kopcích. Měli za úkol udržovat ohně a zabývali se i posmrtnými, zásvětními problémy. Možná i z toho vznikla pověra, že čerti bydlí kdesi v podzemí a udržují pekelný oheň. Čerti byli šamani, ale neměli druidské zasvěcení – starali se o pohřebiště, vybírali vhodná místa pro hroby, většinou s výhledem do kraje. Proto je u nás řada kopců s názvy k čertu se vztahujícími.

Pokud chcete některé místo navštívit a k čertům se přidat, spojte se s nimi e-mailem.  Více o akci se dozvíte ZDE.