Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Pod Brdy se bude točit pivo Všerad

Pod Brdy se bude točit pivo Všerad



Datum konání:
4.5.2012

logo pivovaruV sobotu 5. května se ve Všeradicích otevírá Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny

Vesnička pod brdskými kopci Všeradice, která v červnu oslaví 750 let, se stane hlavním sídlem nově vznikající Všeradovy země. Ta bude mít nejen své ministry, ale i vlastní pivo. Jmenuje se Všerad a vařit se bude v novém Zámeckém pivovaru a hostinci U Paní Magdaleny.
„Všeradice jsou rodištěm autorky snad nejznámější české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Před dvěma lety se v Zámeckém dvoře podařilo místnímu občanskému sdružení, za pomoci dotačních prostředků z ROP zrekonstruovat starý špýchar, kde je otevřeno muzeum Rettigové s unikátní interaktivní výstavou. Teď přibude restaurace a minipivovar, kde samozřejmě bude nabízena staročeská kuchyně a některá jídla vařená přímo podle receptur paní Magdaleny,“ říká starosta Všeradic Bohumil Stibal.
Na jídelním lístku tak například bude nejen domácí utopenec, svíčkoví či kachna, ale také míchaná chlebová polívka, vepřové koleno s kostí na černém pivu či argentinský roštěnec s hříbkovou omáčkou. Z dezertů se bude podávat například netradiční babiččin domácí puding. Pivo tu budou vařit vlastní: světlého a tmavého Všerada. „Podařilo se získat receptury od vyhlášeného sládka Martina Matušky z Broum, který bude pivo zpočátku vařit. Postupně zaučí nového sládka.“ Restaurace bude otevřena poprvé v sobotu 5. května, a pak už každý den, a to od 10 do 22 hodin, v pátek a sobotu pak do půlnoci.
Třebaže ve Všeradicích žije necelých pět set obyvatel, Stibal věří, že lidé si cestu do Zámeckého dvora najdou. Už teď totiž mají Všeradice, kterými vede známá lokální trať Zadní Třebaň – Lochovice, turistům a návštěvníkům co nabídnout.
Přímo v Zámeckém dvoře se kromě jedinečné restaurace a muzea M. D. Rettigové nachází i Expozice české vesnice a Expozice děl současných výtvarníků. V koncertním sále, který najdete v podkroví špýcharu, se pravidelně konají Zámecké večery – setkání se známými umělci.
V těsném sousedství restaurace se nachází minigolfové hřiště a unikátní relaxační stezka, která slouží zejména pro dříve narozené. V květnu se chystá otevření půjčovny kol a v létě pak víceúčelového hřiště. V obci se nachází i Muzeum pravěku.
„Na 16. a 17. června navíc chystáme velkolepé oslavy k 750. výročí vzniku naší obce. Jejich součástí budou šermířské souboje, koncerty, místní nacvičují speciální scénku o vzniku obce, ve které si s nimi zahraje moderátor a herec Jan Rosák,“ doplňuje Stibal. Přijedou i krajané z rumunské obce Gernik, partnerské obce Všeradic. Na oslavách bude slavnostně ustanovena i hranice Všeradovy země s radou ministrů. „Adeptkou na ministryni kultury je například Jana Švandová, ministrem sportu by se zase mohl být Slavomír Lener,“ dodal Stibal.