Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Krajané z Rumunska zahrají ve Všeradicích i v Tmani

Krajané z Rumunska zahrají ve Všeradicích i v Tmani



P1060496.JPGHned dvě vystoupení v našem kraji chystají o nadcházejícím víkendu krajané z obce Gerník v Rumunsku. Kapela příznačně nazvaná Bohemia zahraje v pátek 16. září v Tmani, o den později vystoupí na Kuchařských slavnostech ve Všeradicích.

Koncert ve Tmani se koná od 18 hodin v kulturním domě Tmaň. Spolu s krajany vystoupí i poberounská kapela Třehusk.

Každá česká lidová písnička má v podání kapely Bohemia minimálně deset slok. Českých lidovek znají dokonce víc, než běžný našinec. Přitom žijí tisíc kilometrů od českých hranic, v rumunském Banátu. Dávno zapomenuté lidové skladby i všeobecně známé písničky zahraje kapela Bohemia také v sobotu 17. září na jubilejním X. ročníku kuchařského klání Vaření se zámeckou paní. Záštitu nad ním převzal kandidát na senátora Bohumil Stibal. Právě ten před lety družbu s krajany z Banátu započal.

„Náš vztah ke Všeradicím a právě Bohouši Stibalovi je opravdu velmi blízký. Je to náš kamarád, proto mu ze srdce přejeme ve volbách úspěch,“ říká kapelník Bohemie Václav Pieček, který do Čech jezdí s muzikanty často. Od roku 1982, kdy dechovka Bohemia vznikla, hrají její členové na tancovačkách, svatbách, festivalech, při oslavách posvícení, Silvestra, Vánoc, Velikonoc … „V kapele hrají nastálo jen krajané, ale třeba na některých svatbách si s námi zahrají i Rumuni,“ říká klarinetista tělem i duší. Ve svém repertoáru má kapela většinou české písničky, ale s chutí zahraje pro tancechtivé i rumunské či srbské písně. Skladby v jejich podání trvají i k deseti minutám, neboť hrají mnoho slok i meziher. „Texty máme od našich předků, některé jsou dochované na kazetách,“ říká Pieček, který se na další své vystoupení ve Všeradicích moc těší.

Česká vesnice Gernik začala vznikat již v roce 1827 na dvou návrších, mezi nimiž protéká malý potok. Německý název vesnice dostala podle bohaté úrody pšenice na polích, které se rozkládají na okolních stráních. Bohumil Stibal ještě coby starosta Všeradic podepsal se svým gernickým protějškem partnerskou smlouvu v roce 2010.  (pan)