Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Sté výročí Lesního divadla připomene publikace i výstava

Sté výročí Lesního divadla připomene publikace i výstava



Pohlednice.jpgLesní divadlo v Řevnicích, které každé léto navštěvují stovky lidí z dolního Poberouní, Podbrdska, Prahy i vzdálenějších míst, letos slaví sté výročí vzniku.
Stostránkovou publikaci o historii řevnického Lesního divadla vydá k výročí „Lesňáku“ radnice v Řevnicích. Kniha autorů Jindřicha Königa a Pavly Nováčkové, která obsahuje více než 150 dobových fotografií a na tři desítky plakátů, bude slavnostně pokřtěna ve čtvrtek 16. června odpoledne v Modrém domečku. Proběhne současně s vernisáží Fotosalónu, který bude věnovaný fotografiím z Lesního divadla.
„Hlavní dík patří mé celoživotní blízké kamarádce, paní Daně Kovářové, rozené Ryšánkové. Zapůjčila mi ke zpracování cenný archiv svého otce Čestmíra Ryšánka s unikátními fotografickými alby, plakáty a cennými podrobnými poznámkami k jednotlivým inscenacím,“ uvedl řevnický pamětník a sběratel dobových pohlednic Jindřich König. V knize popisuje vznik a činnost Čekanovy dramatické družiny, která u zrodu Lesního divadla v roce 1916 stála.
Ve druhé části nazvané V hlavní roli Lesňák jsou zachyceny další etapy tohoto jedinečného přírodního amfiteátru, který se stal domovskou scénou nejen místních ochotníků, ale v pozdějších letech také mnoha festivalů, například folkové Porty, Lesních slavností divadla, Rockového slunovratu aj.
Publikace bude poprvé k vidění již na Košíkářském trhu v neděli 5. června, kde se ochotníci představí v rámci Královského průvodu. K dostání pak bude za 200 korun v řevnickém knihkupectví LeAmos, Lesním divadle či řevnickém Zámečku.

O víkendu 16. – 19. června se v Lesním divadle uskuteční hlavní oslavy 100 let Lesního divadla. Slavnostní večer Slavíme 100! připomene nejslavnější éru divadla, nejvýznamnější postavy i představení. V sobotu 18. června oslavy pokračují uvedením kabaretu Velvet Havel z divadla Na Zábradlí. Představení získalo řadu ocenění a bylo vyhlášeno Inscenací roku 2014.Pro malé diváky je připravena na neděli hra Jiřího Jelínka Mami, už tam budem? z divadla Minor. Následovat bude divadelní koncert Příhody kluka BomBarďáka. Vstupenky za 100 korun na páteční večer a za 220 korun na sobotní kabaret jsou k dostání v řevnickém Zámečku. Záštitu nad jubilejní 100. sezonou převzal středočeský hejtman Miloš Petera i ministr kultury ČR Daniel Herman.
V upomínku na letošní jubilejní rok si budou moci lidé zakoupit i dárkové předměty s logem oslav. „K dostání budou například modré, světle a tmavě zelené deky, které jsou v chladnějších dnech často nedílnou součástí každé návštěvy Lesního divadla. Prodávat budeme i trička, jejichž potisk s nápisem Lesňák vytvářeli žáci řevnické základní umělecké školy. K dostání nadále budou pohledy a kalendáře,“ vyjmenovala Monika Vaňková, která má přípravu oslav na starosti.
U příležitosti 100 let Lesního divadla Řevnice byla v roce 2016 vyhlášena veřejná sbírka na rekonstrukci amfiteátru. Dobrovolníci mohou přispívat do speciálních kasiček i na účet zřízený u České spořitelny 20036-388051399/0800.

Program letošní sezony najdete ZDE.