Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Folklorní festival o víkendu začíná v prvních obcích

Folklorní festival o víkendu začíná v prvních obcích



Datum konání:
2.5.2013

Plakát Máje 2013Poberouní – Soubory z Chorvatska, Německa i Rumunska. Dudáci, dechovky i cimbálovky. Řekové, Moravané i Slováci. Ti všichni v květnu dorazí do našeho kraje a předvedou své umění na XIV. Poberounském folklorním festivalu Staročeské máje. Staročeské máje patří už několik let k největším folklorním  festivalům (nejen) ve Středočeském kraji. Letos k Berounce a na Podbrdsko dorazí přes čtyři desítky souborů z tuzemska I ze zahraničí. Májový festival bude hostit devět obcí a měst celého našeho kraje: Beroun, Lety, Černošice-Mokropsy, Liteň, Vinařice, Mníšek pod Brdy, Všeradice, Zadní Třebaň, Karlštejn. Královské město Beroun se k akci v její čtrnáctileté historii připojilo vůbec poprvé a hned zgruntu: krojovaní tanečníci a muzikanti zde budou juchat dokonce dva dny po sobě, v sobotu 4. i v neděli 5. května. O publikum se rozhodně bát nemusejí – premiérové berounské Staročeské máje budou součástí vyhlášených Hrnčířských trhů, na které se sjíždějí ticíce lidí z celé republiky i ze zahraničí.
Na festivalu se - jako každý rok – představí několik souborů, které jsme v našem kraji ještě neviděli. Z Chorvatska dorazí muzikanti i tanečníci žijící v české vesnici Dolany nedaleko známého města Daruvar. Německo bude reprezentovat velký, přibližně čtyřicetičlenný žesťový orchestr Blasmusik Singertal, který je doma v duryňském městečku Themar. Z českých »nováčků« se diváci mohou těšit například na Mladou dudáckou muziku ze Strakonic, Plzeňský MLS – malý lidový soubor či dudáckou kapelu Hruška.
Přijedou ovšem i ostřílení účastníci Staročeských májů - v Poberouní oblíbené Domažlická dudácká muzika i Elčovická dudácká muzika, krajané z rumunské vesnice Gerník či pražský soubor Laskavec. Po několikaleté přestávce se do našeho kraje vrátí řecká skupina Akropolis, říčanský Mikeš či skvělý pražský soubor Rosénka. Po obrovském úspěchu, který na loňských májích u diváků zaznamenal renomovaný Valašský vojvoda ze severomoravských Kozlovic, si jej pořadatelé letos vyžádali opět. A chybět samozřejmě nebude ani žádný z místních souborů – Klíček, Notičky, Proměny, Pramínek a Třehusk. Chystá se toho samozřejmě mnohem víc: jarmarky, pobožnosti, průvody krojovaných účastníků, ceremoniály žádání o právo, kácení májek, tancovačky… Program v Černošicích-Mokropsech bude doplněný o košt vína, v Letech i Všeradicích se zase bude vše točit kolem piva z místních pivovarů. Prostě: Dorazíte-li v květnu na poberounský folklorní festival Staročeské máje, máte se nač těšit!

PROGRAM
LETY, náves - sobota 4. května 2013
BEROUN, Barrandovo náměstí - sobota 4. května 2013
BEROUN, Barrandovo náměstí - neděle 5. května 2013
ČERNOŠICE-MOKROPSY, Masopustní náměstí - neděle 5. května 2013
VINAŘICE, náves - sobota 11. května 2013
LITEŇ, zámecký park/náměstí - sobota 11. května 2013
VŠERADICE, u hospody - sobota 18. května 2013
MNÍŠEK POD BRDY, zámek/náměstí - sobota 18. května 2013
ZADNÍ TŘEBAŇ, náves - sobota 25. května 2013
KARLŠTEJN, náměstí - neděle 26. května 2013