Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Čerti poletí i z vrchu Bacín

Čerti poletí i z vrchu Bacín



Datum konání:
20.3.2013

KeltiVinařice- Keltský telegraf bude 23. března vyslán i z vrchu Bacín nad Vinařicemi. Jde o jarní akci, kdy se vždy večer v první jarní sobotu vrcholky významných kopců navzájem spojují pomocí světelného signálu, který vysílají z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách. Letos proběhne tato akce již už čtvrtým rokem.
Keltský telegraf 2013 bude zahájen 23. března v 19.30 vysláním světelného signálu z Velké Javořiny v Bílých Karpatech a bude se šířit v několika směrech napříč celou Českou republikou. Z Bacínu signál odbočí směrem na Lhotku u Berouna, Vysoký vrch u Unhoště.
Akce navazuje na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. Dorozumívací signálypatří k základním lidským zvykům. U Keltů byli kromě známých druidů také váženými lidmi strážci ohně, takzvaní čerti, kteří žili v podzemních úkrytech na kopcích. Měli za úkol udržovat ohně a zabývali se i posmrtnými, zásvětními problémy. Možná i z toho vznikla pověra, že čerti bydlí kdesi v podzemí a udržují pekelný oheň. Čerti byli šamani, ale neměli druidské zasvěcení – starali se o pohřebiště, vybírali vhodná místa pro hroby, většinou s výhledem do kraje. Proto je u nás řada kopců s názvy k čertu se vztahujícími.

Pokud chcete některé místo navštívit a k čertům se přidat, spojte se s nimi e-mailem.  Více o akci se dozvíte ZDE.