Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a akce > Obce bojují proti průzkumu v CHKO Český kras

Obce bojují proti průzkumu v CHKO Český kras



Datum konání:
22.3.2012

Oblast pro průzkumPetici proti průzkumu na „břidlicový plyn“ Stop HF – Český kras sepsalo několik obyvatel Berouna a přilehlých obcí. Její signatáři nesouhlasí se záměrem firmy Basgas Energia Czech, s.r.o. provést průzkum možného výskytu kapalných a plynných uhlovodíků – zejména tzv. „břidlicového plynu“ v průzkumném území Berounka, jakož i s případnou následnou těžbou „břidlicového plynu“ na tomto území metodou hydraulického štěpení (HF). Proti průzkumu je i většina odborníků.  Odborné vyjádření k zamýšlenému průzkumu podepsaly přes dvě desítky předních českých odborníků. Případnou těžbu břidlicového plynu nebo i samotný ložiskově-geologický průzkum pokládají v této oblasti za vysoce závažné ekologické riziko, a to z několika důvodů.
Průzkumné území se rozkládá na dvou okresech a zahrnuje dvaadvacet obcí dvou okresů: Beroun, Bubovice, Karlštejn, Loděnice, Lužce, Měňany, Mezouň, Mořina, Mořinka, Srbsko, Svatý Jan pod Skalou, Tetín, Vysoký Újezd, Dobříč, Choteč, Chýnice, Kosoř, Ořech, Roblín, Tachlovice, Třebotov a Zbuzany.
K protestu se přidávají i známé osobnosti regionu. Podporu petici již vyjádřili například herec a moderátor Jan Rosák, zpěvák Pavel Vítek, zpěvačka a herečka Světlana Nálepková, spisovatelka Tereza Boučková, která je přímo členkou petičního výboru. Petici podporují také herci Tomáš Hanák a Pavel Zedníček, či návrhář Osmany Laffita. Proti průzkumu se postavil rovněž celý mikroregion  Dolní Berounka, který sdružuje dvanáct obcí na dolním toku řeky.

 Petici a podpisové archy je možné najít ZDE.